Viime talvena hurahdin saaristolaisleipään Viron vierailun johdosta. Söimme ravintola Ö:ssä ihanaa tummaa leipää, jossa oli myös puolukoita. No tottakaihan sitä osataan tehdä itsekin, pohdimme yksissä tuumin ja siitä alkoi sopivan reseptin metsästäminen. Matkan varrella kerkesi jo unohtua, miltä se Ö:n leipä oikeastaan maistuikaan, mutta tämä resepti tarttui netistä mukaan ja on jäänyt elämään osaksi talven leivontaherkkurepertuaaria.
5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 dl leipäsiirappia
1 dl pakastepuolukoita
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl maltaita
2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin, taikina saa jäädä löysäksi.
2. Voitele pitkulainen leipävuoka ja kaada taikina siihen. Peitä leivinpaperilla ja liinalla ja anna kohota noin 1,5 tuntia.
3. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Peitä vuoka foliolla kun pinta alkaa tummua
Resepti on Anzkun kauhasta kajahtaa-blogista. Tämä leipä on sitä sorttia, että se vaan paranee vanhetessaan.
Mitä on leipäsiirappi? Ohje vaikuttaa siltä, että sitä täällä tummien leipien kehitysmaassa pitäisi ehdottomasti kokeilla. Mutta valitettavasti tämä on myös leivonnan kehitysmaa ja kaupasta löytyy tasan vehnäjauhoja (yleensä niitä kohoavia) ja erittäin hyvällä tuurilla leivinjauhetta. Ruisjauhoja onnistuttiin löytämään jostain luomumarkkinoilta ja noita maltaitakin vois ehkä yrittää löytää, kun Heineken on kuitenkin suhteellisen lähellä. Mutta leipäsiirappi voi kyllä jäädä löytymättä. Voiskohan käyttää ihan tavallista? Sitä bongasin pitkien etsiskelyjen jälkeen Albert Heinin alahyllyltä.
VastaaPoistaTavallinen siirappi käy hyvin. Sitä oli alkuperäisessä reseptissä mut käytin leipäsiirappia kun se kuulostaa mystisemmältä. Raisu
VastaaPoista