Olen haaveillut painekattilasta jo kauan. Lähinnä siksi, että sillä saa tehtyä nopsasti hernekeittoa. Ei tarvitse liotella herneitä yli yön eikä keitellä tuntitolkulla. Silti asiaa piti hautoa pari vuotta, koska eihän kukaan nyt yhden ruoan takia kokonaista kattilaa hanki! No nyt olen keksinyt muitakin ruokia, joita kattilassa voi valmistaa ja siksipä pistin Opa Eco-kattilan painekansineen hankintaan. Kivaa tuossa kattilassa on se, että itse kattila on kattila ilman mitään erikoisuuksia. Kansi sen sijaan on painekansi ja se sopii sekä 5 litran että 3 litran kattilaan.
Minut, kuten monet muutkin ainakin nettipalstojen tekstien mukaan, oli ehdollistettu jotenkin kummallisesti siihen, että painekattila on Erittäin Vaarallinen ja vähintään saatanasta seuraava kaikessa kamaluudessaan. Ja kun se on posauttanut soosit päällesi ja paineaalto on hajottanut sekä omat että naapurin ikkunat, pääset kuuraamaan kattoa (maalaamisesta puhumattakaan), koska hernekeitot isketyvät siihen kiinni. Kaikesta tästä huolimatta kuitenkin siis tilasin kattilan. Eihän minulla ole mitään konkreettisia omakohtaisia kokemuksia aiheesta, joten eihän tässä mitään hätää ole, eihän?
Nyt on kattilalla näytön paikka. Sinne on laitettu vettä, kovia herneitä, sipulia, sian etuosaa ja jauhelihaakin taisin laittaa. Siinä se nyt sihisee, vähän pelottavasti. Ja lämpötila induktiotasossa on 3/9 ja olen melko varma, että....hyvä on, ihan varma, että soppa on palanut pohjaan. Sinne ei voi kurkistella eikä hämmentää. Tosin kun on eka kerta kyseessä, niin tämänhän pitäisi onnistua. Eikä minua pelota kovin paljoa ainakaan, koska koirat nukkuvat ihan rauhallisesti tuossa vieressä ja niistä kyllä huomaisi, jos minua jokin pelottaisi.
_________________________________________________________
Jaahas, täällähän tuoksuu hernekeitto! Nyt se on porissut 20 minuuttia, mutta luotettavan tuntuisesta, ja valitettavasti melkein ainoasta, nettilähteestä luin, että puolitoista tuntia voisi antaa olla ennen kuin kantta availee. Kattilan käyttöohjeessa sanotaan 20 minuuttia.
______________________________________________________________
Pitihän se avata ja katsoa noin 30 minuutin kohdalla. Laitoin mukaan ihan surkean laatuista porsaanlihaa, siitä oli tullut haarukalla riivittävää. Herneet ei olleet ihan mukana, joten siivosin lihan, otin luun pois ja laitoin porisemaan vielä uudelleen.
_______________________________________________________________
No nyt tuli valmista! Yhteensä kiehui tunnin. Valmistelutyöt olivat olemattomat, pilkoin sipulin ja heitin lihat semmoisenaan herneiden ja veden sekaan, joten hernekeitto valmistuu painekattilassa tunnissa. Voisi olla vähän kauemminkin jos haluaisi, mutta tuntikin riitti. Eikä palanut pohjaan!
kuulostaa hyvältä ja helpolta,tullaanko maistamaan.t.kanelin henkilökunta
VastaaPoista