torstai 4. syyskuuta 2014
Tortillat ananassalsalla ja guacamolella
Tässä ruoassa tärkeintä on ennakointi. Ananaksia tai avokadoja harvoin saa syöntikypsinä ja kohtuuhintaisina, joten on parasta käydä kaupassa pari päivää ennen herkkujen valmistamista.
Ensin sananen ananaksesta. Ananasta on ihan turha nyhtää töyhdöstä tai haistella sen kypsyyttä. Kannattaa keskittyä hedelmän väriin. Jos se on vihreä, se on raaka. Jos se on keltainen, se on kypsä. Ruskea on ylikypsä eli käynyt. Nenää käytetään viimeksi mainitun ominaisuuden havaitsemiseen. Jos olet epävarma haista niin tiedät heti jos sen yksilön aika meni jo. On parempi ostaa puolikypsä ananas, eli vähän keltainen, vähän vihreä, ja antaa sen kypsyä kotona muutama päivä.
Avokadoa pitää puristaa. Jos kaupassa on lappu, jossa kielletään avokadojen puristelu niin ohita se. Niitä on vain puristettava. Tämä ei tarkoita mielipuolista pusertelua niin, että koko hedelmä on kuopilla, vaan hellävaraista puristamista. Kuten monessa muussakin asiassa, silittelystä ei ole mitään hyötyä. Kun pinta antaa vähän myöden, valitse se yksilö. Jos sormet menevät läpi, kyseessä ei ollut myyntikuntoinen avokado vaan biojäte. Avokadot voi ostaa ihan hyvin melkein viikkoa ennen käyttöä. Ei kannata kuitenkaan liioitella kuten meillä kävi (Mikey osti säkillisen kerralla), jokapäiväinen avokadopasta alkaa kyllästyttää yhtä nopeasti kuin mikä tahansa muukin liian usein syöty ruoka.
Guacamole:
pari kypsää avokadoa
limemehua
tomaattia
hieman sipulia (ihan tosi vähän, mutta lisäksi kannattaa laittaa kokonainen valkosipulinkynsi murskana)
puolikas tuore chili
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria
loraus oliiviöljyä
Puolita avokado, poista kivi napauttamalla se veitseen kiinni ja kääntämällä. Avokadon puolikkaista voi joko pusertaa hedelmän astiaan tai kuutioda sen veitsellä ja lusikoida astiaan. Lisätään heti perään puolikkaan limen mehu. Jos käytössä ei ole limepuristinta, käytä kokonaisen mehu. Käsin puristamalla ei saa yhtä paljon mehua kuin laitteella. Kuutioi sekaan pari kirsikkatomaattia taikka pieni tavallinen. Silppua sipuli pieneksi ja sekoita joukkoon. Lisaa korianteri, jos olet sen ystävä, jätä pois jos se maistuu saippualta. Mausta ja valmista tuli!
Ananassalsa:
Kypsää ananasta (puolikas tai vähemmänkin riittää, mutta ei mitään purkkiversiota!)
½ pieni punasipuli
½ punaista chiliä
tuoretta korianteria (saippuavaralla)
tuoretta minttua
lime
suolapippuri
Ananas kuutioidaan pieniksi kuutioiksi, samoin chili ja sipuli. Yhdistetään, lisätään mausteet ja limemehu ja tästäkin tuli valmista.
Tortillaletut:
5,5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
0,5 dl öljyä
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jaa taikina pieniin nökösiin, joista kaulitaan jauhojen avulla (piirakkapulikka on hyvä kaulitsija) sopivan kokoisia lettusia, jotka paistetaan kuivalla pannulla kypsiksi mutta ei koviksi. Ruskeat isot pilkut kuuluvat asiaan.
Salsan ja guacamolen lisäksi tortilloihin voi laittaa jonkun proteiinin, kuten kanan tai lihan, makunsa mukaan, sekä vähän ranskankermaa tulisuutta taittamaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti