Olen ollut jo jonkin aikaa kotona kaikki päivät, koska iskias (joka siis ei oikeasti tarkoita mitään muuta kuin epämääräistä selkäalueeseen viittaavaa kiputilaa) iski pahalla tavalla ja kävely yms. liikkuminen on rajoitettu minimiin. Tai siis saan kävellä niin paljon kuin pystyn ilman kipua, totesi lääkäri iloisesti. Kiitti hei hirveesti, sehän onkin joinakin päivinä ihan monta sataa metriä. Mutta onhan aina telkkari!
Australian masterchef. Mähän olen just semmoinen, että tykkään mielelläni nostaa taitavia ihmisiä jalustalle. Nyt näin mastercheffissä jakson, jossa oli herra Heston Blumenthal, suuri sankari ainakin sarjan kilpailijoiden joukossa. Mä vähän oikaisin ja tuntematta koko herraa ollenkaan, yhdyin fanittajien sankkaan joukkoon vain siksi, että toiset arvostivat häntä niin kovin.
No mitäs sitten? No sitten alettiin luoviksi, tietenkin. Heston esitteli hampurilaisensa, joka näytti hyvälle ja se kehuttiin maasta taivaaseen. Minä poimin siitä lähinnä ajatuksen, että täydellinen hampurilaissämpylä on briossisämpylä eikä mikään muu. Heston oli valmistanut itse ketsupin ja juuston ja jauhanut jauhelihankin, mutta minua kiinnosti vain se briossi. Kärsimättömänä en jaksanut alkaa valmistamaan juuri sitä Hestonin briossia ja kaivelinkin netistä itselleni sopivamman reseptin. Se kannatti! Sämpylä on juuri sopiva hampurilaisen väliin, se ei ole sitkeä eikä mureneva, mahtuu juuri sopivasti suuhun eikä ole liian höttöinen. Kannatti uhrata tälle sämpylälle tunteja.
No kun on kerran sämpylän ohje hallussa niin pitäähän niitä purilaisia sitten tehdä. Onnistuin löytämään toisen suosikkini Hans Välimäen ohjeen coleslawsalaatille, siitäkin tuli hyvää. Ja sitten tarvittiin vielä jokin juusto, ja sopivasti pala vahvaa cheddaria löytyi jääkaapista. Kelpaa, käyttöön siis. Sitten vielä sopiva liha...Pakastimesta löytyi iso pala kasleria, josta päätin valmistaa nyhtöpossua. Possun ohjeeseen olin törmännyt joskus aiemmin ja sen etsiminen kävikin jo melkein työstä. Mutta se löytyi. Nyt minulla oli kaikki elementit hampurilaisia varten. Oli torstai.
Perjantaina aloitettiin valmistus. Liha sulamaan aamulla, coleslaw tekeytymään. Puolilta päivin tein sämpylät ja laitoin lihan pataan. Painekattilasta huolimatta homma alkoi olla kasassa vasta neljän maissa. Ai niin, lisukkeeksi piti kokeilla Samin Hedbergin ohjeella bataattiranskalaisia (kyllä, minulla on fiksaatio näihin, koska en saa näitä ikinä onnistumaan). Järjetön määrä työtä. Laskin, että klo 9 aamulla aloitin ruoanlaiton ja lopetin sen... eiii, ei neljältä, vaan klo 21, jolloin jälkiruokakin oli lautasella. Aktiivista kokkausaikaa ei mennyt kahtatoista tuntia, mutta kyllähän se kuulostaa hienolta sanoa, että kokkasin 12 tuntia täydellistä hampurilaista tavoitellen.
Tuliko siitä täydellinen? Ei tietenkään.
Oli se silti ihan järjettömän hyvää. Täydellistä ruokaa ei voi itse itselleen tehdä. Täydellisen ruoan valmistaa aina joku muu, koska muiden tekemä ruoka on parempaa kuin omatekemä. Tänään lisättiin täytteeseen jalapenoja ja korianteria.
Laitanpa tähän vielä reseptiikankin, koska vaikka kukaan muu ei ikinä tätä kokeilisi, on itse helppo palata ohjeisiin omasta blogista ;)
Briossisämpylät in english from täältä
Makes 8 4 to 5-inch burger buns
3 tablespoons warm milk
2 teaspoons active dry yeast
2 1/2 tablespoons sugar
2 large eggs
3 cups bread flour
1/3 cup all-purpose flour
1 1/2 teaspoons salt
2 1/2 tablespoons unsalted butter, softened
Sesame seeds (optional)
1. In a glass measuring cup, combine one cup warm water, the milk, yeast and sugar. Let stand until foamy, about five minutes. Meanwhile, beat one egg.
2. In a large bowl, whisk flours with salt. Add butter and rub into flour between your fingers, making crumbs. Using a dough scraper, stir in yeast mixture and beaten egg until a dough forms. Scrape dough onto clean, well-floured counter and knead, scooping dough up, slapping it on counter and turning it, until smooth and elastic, 8 to 10 minutes. The dough will be on the sticky side so it can be a bit messy, but keep in mind that the more flour you knead in, the tougher the buns will get. Try to leave them tackier than you would a round loaf.
3. Shape dough into a ball and return it to bowl. Cover bowl with plastic wrap and let rise in a warm place until doubled in bulk, one to two hours. (In my freaky, warm apartment this only took an hour.)
4. Line a baking sheet with parchment paper. Using dough scraper, divide dough into 8 equal parts. Gently roll each into a ball and arrange two to three inches apart on baking sheet. Cover loosely with a piece of plastic wrap lightly coated in nonstick spray and let buns rise in a warm place for one to two hours. (Again, this only took one hour in my apartment and I suspect, you’ll also only need an hour for a second rise.)
5. Set a large shallow pan of water on oven floor. Preheat oven to 400 degrees with rack in center. Beat remaining egg with one tablespoon water and brush some on top of buns. Sprinkle with sesame seeds, if using. Bake, turning sheet halfway through baking, until tops are golden brown, about 15 minutes. Transfer to a rack to cool completely.
Nyhtöpossu:
- 2 kg kassleria
- 0,5 dl soijaa
- 0,5 dl ketsuppia
- 5 dl Dr. Pepperiä
- 1 rkl liquid smokea
- Hunts Honey Hickorya maun mukaan
Suolaa ja pippuroi possu. Nakkaa possu paistopussin / kannelliseen pataan. Sekoita ketsuppi, soija ja Dr Pepper keskenään ja viskaa pussiin. Laita veli ponteva uuniin 4-5 tunniksi. Voit välillä koittaa pyöritellä mötköä toisellekkin kyljelle.
Loppuvaiheessa leikkaa pussin nurkka
auki ja valuta nesteet pois. Anna possun huilata hetki löylyjä. iske
kiinni kahdella haarukalla, revi riekaleiksi. Kaada riekaleitten päälle huntsia.
(Tuo on alkuperäinen ohje, itse käytin painekattilaa niin ei tarvinnut päivystää viittä tuntia uunin kanssa. Oli painekattilassa tunnin ja sitten meni uuniin vielä tunniksi ja hyvää tuli.)
Sitten vielä Coleslaw:
400 g keräkaalta
2 porkkanaa
omenaa
5 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
sokeria ja suolaa
1 dl majoneesia
pippuria myllystä
Suikaloi kaali, porkkanat ja omena. Kiehauta vesi ja lisää siihen etikka. Mausta suolalla ja sokerilla. Kun liemi on jäähtynyt, kippaa se suikaleiden sekaan ja anna maustua tuntitolkulla, mielellään yön yli. Kun on valmista, siivilöi neste pois, lisää majoneesi ja mausta pippurilla ja suolalla.
Jälkkäriksi oli tunteja myöhemmin lettusia mansikkalimehillolla.
Mä en kokkaa enää ikinä!
Tai ehkä kuitenkin. Mutta tänäänpä oli kivaa, kun oli kaikkia aineksia vielä jäljellä ja sain tehtyä ruoan ilman muuta kuin lämmittämisen vaivaa.
Ai niin, ne Samin bataatit, ne löytyy täältä
3-4kpl isoja bataatteja
öljyä
(valkosipulin kynsiä)
suolaa, pippuria
Pese bataatit ja kuori ne juustohöylällä.
Leikkaa perunat ranskanperunan muotoisiksi tikuiksi (mahd. tasakokoisia), heitä ihan ohuet siivut roskiin.
Liota kylmässä vedessä hetki,vaihda vesi ennen keittoa.
Keitä suolalla maustetussa vedessä n.5 minuuttia ja nosta reikäkauhalla kuumalle pannulle.
Kuumenna paistinpannulla öljyä ja kuullota öljyssä ranskanperunoita sekä muutamaa valkosipulinkynttä. (tee kahdessa erässä!)
Paista hetken aikaa pannua heilutellen niin että mausteet ja valkosipuli imeytyy hyvin.
Mausta pippurilla ja kumoa pannun sisältö öljyineen ja valkosipuleineen kahdelle uunipannulle. Uunin olisi suotava olla n.230 asteen lämpöinen.
Paista uunissa vajaa 20 min kunnes lopputulos on sopivan värinen. Voit lopussa laittaa grillvastuksen jotta perunoista tulee rapeita, varo ettei pala! Nosta eka levy pois uunista ja nosta toien alta päälle hetkeksi grillivastukselle.
Lisää suolaa maun mukaan ja tarjoile jugurttidipin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti