maanantai 18. maaliskuuta 2013

Dak galbi

Kaukokaipuu iski varoittamatta ja muistelot kultaisilta Soulin kuukausilta käväisivät mielessä. Lentolippua halvemmaksi tuli pikainen ruokamatka Koreaan tämän perinteisen ruokalajin avulla. Tosin ohjetta on muunneltu rankalla kädellä enemmän suomalaiseen makuun sopivammaksi, ei siis käytetä kanasta niitä teuraspaloja vaan ihan fileellä mennään. Ja kun ei täältä maailmankolkasta saa kaikkea tarvittavaa, niin tässä ohjeessa on käytetty niitä helpommin saatavia ainesosia. Pääosassa on gochujang(kotsutsang), korealainen fermentoitu papuchilitahna, jota ilman ei pärjää. Sitä saa esim. Vii Voanista kolmannelta linjalta. Enkä valehtele, kun sanon, että tähän makuun tulee himo. Tosin siihen rakastuminen voi viedä aikaa.

Vaikka käytänkin tästä ruokalajista dak galbi nimeä, ei se oikeastaan ole sitä. Ruokalajin nimi Soulissa oli meille "the same", jota tarjoiltiin ravintolassa, joka tarjoili tämän ruoan lisäksi erästä toista ruokaa. Me tilasimme aina the same, eikä meille ikinä selvinnyt, mikä ruoan oikea nimi oli. Meidän ravintolassa ruoka maksoi noin 3 euroa per ruokailija. Meidän ravintolassa ruokaan kuului tähän minun reseptiini tulevien ainesosien lisäksi jonkin sortin kaali, joissakin muissa paikoissa seassa oli perunaa ja semmoista oudon näköistä riisipötköä joka maistui kumilta.

Tarkemmin asiaa pohdiskeltuani muistin, että eihän me tätä ruokaa meidän vakkaripaikassa syöty, sehän oli possua eikä kanaa! Mutta siis muuten sisältö oli sama. Tämä ruoka voisi olla siis nimeltään myös daeji bulgogi, eli grilled spicy pork, mutta koska pork on possu niin...no, olkoon nimeltään mikä vain. Ei hätää, hyvää se on silti.

soijaa 3rkl
valkosipulia reilusti
inkivääriä 1/2tl jauhetta tai pari tl tuoretta raasteena
sokeria 2 rkl
gochujangtahnaa 2 rkl
chilihiutaleita 1 tl
sakea jos on, 2 rkl
seesamiöljyä 2 rkl
--------------------------
sipuli
porkkanaa 3
purjoa pätkä
Lihaa/kanaa n. 300 g


Ja mitä näille tehdään? Porkkanat melko ohuiksi kiekoiksi, sipuli isoiksi paloiksi, valkosipuli mieleisiksi paloiksi. Kana/liha suupaloiksi. Purjo kiekoiksi

Aloitetaan niin, että kaikki viivan yläpuolella olevat laitetaan paistinpannua korkeampaan pannuun. Sekaan kanat ja kaikki kasvikset. Annetaan marinoitua hetken.

Missä se taika sitten on? No siinä, että laitetaan levy täysille ja annetaan kypsyä suht nopeasti niin, että liha on kypsää. Vähennetään tehoja ja annetaan muhia hetken. Kun riisi, jonka olet tekaissut tässä samalla, alkaa olla kypsää, laitetaan levy täysille ja annetaan kaiken nesteen haihtua pois pannusta. Siinä kyllä maku tiivistyy! Ja valmista tuli!

Tätä herkkua voi siis tarjota riisin kanssa, epäsovinnaista ja meidän ravintolassa kukaan muu ei syönyt tätä näin, mutta niin voi tehdä. Perinteinen ja oikeampi tyyli on se, että otetaan jokin kiinankaalin sydäntä muistuttava pienehkö lehti, laitetaan sille tätä ruokaa ja sitten vähän vaikka valkosipulia ja  kimchiä, laitetaan pieneksi paketiksi ja jälleen kerran ääntä kohti.

Minun versio:


Koreassa syötynä:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti