sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Sunnuntainautiskelua karamellipossulla

Aloitin perjantaina kokkailemaan Farangista tuttua karamellipossua. Tarkoituksena oli tehdä siitä variaatio ja tarjota vieraille pulled pork-tyylistä hampurilaista. Nooo...lihasta tuli ihan hyvää, mutta kaalisalaattilisuke ei sykähdyttänyt, eivätkä sämpylätkään oikein vakuuttaneet. Kyllähän sitä söi, mutta mistään makuelämyksestä ei voida puhua. Odotukset olivat kuitenkin suuret, koska otin ohjeen a la gourmande-blogista ja se vaikutti pettämättömältä. Suurten odotusten vuoksi pettymys oli ehkä myös vähän odotettua suurempi.

No mutta putoamisen jälkeen on noustava takaisin satulaan, niinhän sitä sanotaan. Olin keittänyt lihaa mausteliemessä ekstra-annoksen ja koska palmusokerikastikettakin oli vielä ylen määrin jäljellä, niin päätin palata alkuperäiseen ohjeeseen ja friteerata keitetyn porsaan. Tässä tuleekin nyt sitten paljon ohjeita, jos jotakuta kiinnostaa hidas mutta palkitseva ruoanvalmistus. Pulled pork tehtiin samalla tavalla kuin sokeripossu, mutta 4 tunnin keittämisen jälkeen liha otettiin liemestä ja riivittiin haarukalla muusiksi. Tätä sitten laitettiin hampurilaisten väliin.

Karamellipossu Farangin tapaan:

1 kg possun kassleria palana

Haudutusliemi:
1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
1 inkivääri
20 valkopippuria
pieni kanelitanko
4 tähtianista
1 dl sokeria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1/2 dl ketjap manista
1 dl osterikastiketta
Sokerikastike:
400 g palmusokeria
4 kpl tähtianista
pieni kanelitanko
2 1/2 dl lihan haudutuslientä
1 dl vettä
Lisäksi:
1 punainen pitkä chilipaprikaa
1 dl korianterin lehtiä

Possun valmistaminen aloitetaan päivää ennen varsinaisen ruokalajin valmistumista. Haudutusliemen kaikki ainekset lyödään pataan ja porsaan niska, eli tuttavallisemmin kassler, nostetaan sekaan. Tätä keitellään noin 4 tuntia. Keittämisen aikana liha pehmenee ja sitkeästä, ihraisesta ja läskisestä kasslerista ei ole jäljellä kuin muisto, sekä ihana möntti mureaa, pehmeää lihaa. Liha laitetaan jääkaappiin seuraavaan päivään. Haudutusliemi nostetaan myös siivilöinnin jälkeen kylmään.

Seuraavana päivänä otetaan possu ajoissa huoneenlämpöön ja kuutioidaan isoiksi paloiksi.  Haudutusliemen päältä kuoritaan rasva pois. Liemestä otetaan 2,5 dl kattilaan ja heitetään kanelitanko ja tähtianikset perään. Nämä siis omaan kattilaansa. Toiseen kattilaan laitetaan 1 dl vettä ja 400 g palmusokeria. Ja ei, muu sokeri ei kelpaa, tulee ihan väärän makuista. Keitellään niin, että sokeri sulaa ja siihen tulee paahteinen tuoksu ja seos tummuu. Kun sokeriseos on valmis, toisesta kattilasta yhdistetään kuuma liemi sekaan. Tässä vaiheessa pitää varoa, koska fuusiossa saattaa roiskua ja räiskähdellä, ja kuuma sokeri polttaa ikävästi. Keitetään vielä hetki niin, että seos muuttuu siirappimaiseksi ja paksunee.

Kuutioidut possun palat friteerataan kuumassa öljyssä. Laitetaan iso pullollinen rypsiöljyä kattilaan ja odotaan, kunnes öljy on niin kuumaa, että korianterin lehti alkaa sihistä kun kattilaan heittää (noin 170 astetta). Sitten lihat friteerataan ja nostetaan talouspaperin päälle valuttamaan liiat öljyt pois.

No sittenpä on kaikki valmista, eikun yhdistetään komponentit ja nautitaan! Eli siivuta chili hyvin ohuiksi renkaiksi, silppua reilu kasa korianterin lehtiä. Laita valutetut lihat kulhoon, kaada kuumaa siirappia sopivasti päälle ja kääntele sekaisin. Kun olet mielestäsi siirapoinut lihat sopiviksi, heitä sekaan chilirenkaat ja tuoreet korianterit. Iiihaanaa!!! Lisänä voit tarjota valkoista riisiä ja ripsauttaa seesamin siemeniä koristeeksi. Tarjoile lisäkkeenä myös riisiviinietikkaa omasta kulhostaan, sillä se taittaa mukavasti makeutta annoksesta. Ja jäljelle jäänyttä siirappiahan voi tietenkin laittaa myös esille lisättäväksi annokseen jokaisen oman maun mukaan.

Ja tältä se sitten näytti, kuva ei valitettavasti tee oikeutta annokselle


Tätä herkkua tarjoillaan sitten seuraaville ruokavieraille, harmi, etten tehnyt tätä lauantaiksi, koska maku on... jotain ihmeellistä. Ei suositella niille, jotka eivät pidä makeudesta ruoassa.

Jälkkäriksi tarjoitiin pieleen menneitä valkosuklaakeksejä ja rocky road muunnelmaa, jossa oli maitosuklaan lisäksi popcornia, lakuja ja cashewpähkinöitä.




Viikonlopun yllätyslöytönä voidaan pitää Mankkaan k-kaupasta löytyneitä kahden euron aleruusuja, joita ei syöty, mutta niitä vaalittiin ja ihasteltiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti