Tonttiarvonnan karvas kalkki on nielty ja se siitä! Uutta matoa koukkuun ja kohti uusia seikkailuja.
Suunnistin viime viikolla Tokyokanin kautta koulutuksesta kotiin ja ostin sieltä tarvikkeita japanilaisia herkkuja varten. Tänään sitten päätimme kokeilla, kuinka gyozan teko taipuu kahdelta nakkisormelta. Ja täytyy myöntää, että hyvinhän se sujui. Tehtiin nyt samalla gyozat myös Mikon tulevia synttäreitä varten pakastimeen odottelemaan, paistetaan sitten kun vieraat istuu pöydässä.
Tältä tämä japaninmaan herkku näyttää. Pienessä pastakuoressa on mausteilla höystettyä porsaanlihaa, nyytti paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi ja haudutetaan kypsäksi kanaliemessä. Laitan vielä ohjeen tähän, jos joku kiinnostunut haluaa kokeilla. Täytevaihtoehtoja on yhtä monta kuin kokkiakin, minä otin omani MeNaisista. Otin vapauden vähän muokata ohjetta, joten tässä tulee oma versioni.
½ litraa hienonnettua kiinankaalia
½ tl suolaa
300 g porsaan jauhelihaa
½ tl inkivääriraastetta
2-3 valkosipulin kynttä
1 rkl purjon vihreää osaa
1 tl seesamiöljyä
1tl tuoretta punaista chiliä
1/4 tl sokeria
½ litraa kanalientä, 1 rkl seesamiöljyä
Sekoita suola hienonnettuun kiinankaaliin ja anna olla n. 10 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois kaalista ja lisää joukkoon liha ja kaikki muu pilkottuna mahdollisimman hienoksi. Sekoita keskenään. Tämä taikinamäärä on valtava. Meillä oli 60 kappaletta gyozakuoria ja taikinasta jäi silti kolmasosa käyttämättä. Tee siis pienempi satsi tai osta kerralla enemmän kuoria.
Ota taikinakuorelle pieni määrä täytettä, kostuta kuoren reunat kauttaaltaan vedellä ja rypytä kauniiksi. Voit katsoa ohjeita googlaamalla making gyoza. Kun kaikki nyytit ovat valmiita, paista niitä pienessä määrässä seesamiöljyä niin, että pohja on kullanruskea. Sen jälkeen lisää pannulle kanalientä niin, että pannun pohja peittyy ja laita äkkiä kansi päälle. Anna hautua kannen alla pari minuuttia ja ota sitten kansi pois ja säädä lämpötilaa ylöspäin. Kun kaikki neste on kiehunut pois, gyozat ovat valmiita.
Jos haluat, nyytit voi pakastaa ennen paistamista ja paistaa vasta juuri ennen tarjoilua. Tarjoa nyytit esimerkiksi Mizkan gyoza no tare-kastikkeen kanssa, jota saa myös Tokyokanista.
Pitihän sitä jälkkäriäkin kokeilla. Inspiroiduin kaupassa eksoottisista hedelmistä ja valitsin hedelmäsalaattiin tuoretta ananasta, kiiviä, viinirypäleitä, passionhedelmää ja dragon fruitia. Nämä paloiteltiin ja mukaan kaadoin tähtianiksella maustetun sokerisiirapin, koska hedelmät ovat pelkältään melko hapokkaita. Jos hapokkuutta haluaa taittaa enemmän, se onnistuu esimerkiksi hyvällä vaniljajäätelöllä. Makeat viinirypäleet tasapainottavat myös makumaailmaa. Bon appetit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti