sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jouluvalmisteluja

Huh.

Viime vuonna vietin koko jouluaaton keittiössä kokkaillen yhtä sun toista. Tästä viisastuneena päätin tänä vuonna aloittaa valmistelut ajoissa, mutta kiirehän tässä meinaa taas tulla! Eilen hain Mankkaan herkku-K-kaupasta kaiken, mitä voi ostaa etukäteen ja ostoslista lyheni puolella.

Joulumenu on suunniteltu huolella ja olisi jo kova hinku päästä kokkaamaan. Luvassa on monenlaista lihaa, kuten poroa ja paistia, kinkkua unohtamatta tietenkään. Glorian ruokalehden innoittamana aion kokeilla savuteella graavattua lohta, haudutettua fenkolia ja hernepestoa sekä  poron filettä tähtianiskastikkeella. Jälkkäriksi valikoitui lakritsamousse ja puolukkaliemi. Listalta löytyy myös glaseerattuja viskibataatteja, rapeaa ruusukaalia pekonilla, juustoja, hillottua punasipulia (tekemättä vielä...), kahden sorttista mallasleipää, savuporomoussea, savupororullia, lohicevicheä,  timjamirisottoa, uunijuureksia, hernekeittoa sekä blinejä jos vielä jää nälkä. Kaikkea ei ole tietenkään tarkoitus syödä samana päivänä ja koska reseptejä ei ole testattu aiemmin, pitää olla varalla kaikkea, koska osa menee varmasti pieleen. Hernekeitto on se joulukinkun viimeinen leposija.

Tänään oli keittiöpäivä. Tein viikunahilloketta, paholaisenhilloa ja karjalan piirakoita. Viime vuonna meinasin mennä piirakoiden kanssa hermot, kun taikina ei millään meinannut totella. Olin jo hetkisen ehtinyt haaveilla tuorepastan tekemisestä, joten kipaisin Clas Ohlsonille ja ostin Atlaksen pastakoneen. Mikey tuossa äsken ihmetteli, että mitä nuo kummalliset lisäkkeet koneessa ovat? Kun kaikilla on kuulemma jotenkin eri näköinen se laite. Minä ostin pastakoneen, en pelkkää kampikaulinta, joten aparaatissa on mukana tagliatelleen ja johonkin toiseen pastalajikkeeseen sopivat terät. Piirakankuorien tekeminen sujui kuin tanssi, eikä taikinakaan oikutellut, kun mummo viime vuoden piirakkaepisodin jälkeen vinkkasi, että taikinaanhan laitetaan aina vähän öljyä.

Piirakoihin tulevaa puuroa en uskaltanut tehdä painekattilalla, vaikka se olisikin valmistunut vartissa. Kaiken kaikkiaan piirakanpaistoon meni alle tunti, kun puuronvalmistusta ei lasketa. Aika sujuvaa toimintaa, sanoisin!

Hillokkeet ovat myös nyt kauniisti purkissa ja jääkaapissa odottelemassa joulua. Ajoissa tein kun vakuutettiin, että ne säilyvät kyllä kuukausitolkulla avaamattomana steriloiduissa purkeissa. Clasulta löytyi kivoja ja erittäin kohtuuhintaisia punavalkokannellisia purnukoitakin.

Vielä on siis paljon tekemättä, ja koska Mikey keksi haluta viskifudgea niin sitäkin on paria sorttia valmisteilla. Ai niin, ja pipareitakin pitää tehdä! Appelsiinipipareita on jo yksi satsi leivottu, jäi vähän vajaaksi se appelsiinin maku niin syötän nuo työkavereille. Inkivääripiparkakut ovat myös tekemättä.

Tiimarissakin oli alkanut konkurssimyynti ja kaikki oli -50%. Sieltä tuli ostettua kaikkea tosi tarpeellista, olisin kyllä ihan hyvin voinut jättää käymättäkin. Ainoa todellinen löytö oli paperinen joulutähti, joita kohtaan mulla on hieman pelkotiloja. Mielessä ovat tarinat nuoruudesta, kun milloin kenenkin kodissa oli tähden takia syttynyt tulipalo. Ehkäpä energiansäästölamppujen kuumenemattomuus pelastaa palovaaralta.

Jo perinteeksi muodostunut Joulupuu-keräyksen pakettikin löysi tiensä Sellon kuusen luo, ostin Mauri Kunnasta 2-4-vuotiaalle pojalle. Lahjat jaetaan sosiaalitoimen puolesta vähävaraisten perheiden lapsille.

Mä olen oikeasti ollut niin kiltti tänä vuonna, että on se p*****e jos pukki ei tuo jotain tosi kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti