Olen koko kevään odottanut ja odottanut, milloin koittaa se päivä, kun Gaijin-ravintolan keittokirja näkee kirjakauppojen hyllyt. Gaijin on yksi Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Helsingissä sijaitsevista ravintoloista, joka tarjoaa modernia aasialaista ruokaa, joka on vähän kallellaan korealaiseen suuntaan. Vaikka olemmekin suuria korealaisen keittiön sekä Björckin ravintoloiden ystäviä, emme ole käyneet tässä kyseisessä ravintolassa kertaakaan.
Kun tieto kirjan tulevasta julkaisusta kiiri minunkin korviini, halusin pitkittää tulevaa käyntiämme ravintolaan, sillä osa hyvän ruoan viehätystä piilee siinä, kun tietää, mitä vaiheita ja raaka-aineita sen valmistuksessa on käytetty. Viheliäiseltä tuntuvan odottelun ja hyllyjen väijymisen sijaan laitoin netissä vahdin päälle Adlibriksen kirjakauppaan ja he ystävällisesti ilmoittivat, kun kirja tuli myyntiin. Ja sitten olikin jo aika avata se!
Olo oli innostunut, epäuskoinen ja odottava, kun sain opuksen näppeihini. Tyylikäs musta kansi lupasi jotain salaista ja hyvää. Ja juuri sitä sisältö on tulvillaan. Hyviä reseptejä, kauniita kuvia ja mikä parasta: tarinoita matkan varrelta. Nauroin vedet silmissä kuvaukselle kimchipelloille tehdystä retkestä ja ajattelin, että korealaiset!
Raaka-aineiden saatavuuden kanssa on aina vähän ongelmia, kun kyseessä on aasialaiseen kokkaamiseen erikoistunut kirja. Melkein kaikkea on saatavilla ainakin Helsingissä, kun vain jaksaa nähdä vaivaa, mutta kirjassa on myös niitä reseptejä, joihin ei tarvita mitään kovin erikoisspesiaaleja aineksia.
Kuten seuraava resepti, johon ei tarvita muuta erikoista kuin vaniljasiirappi. Jota ei löydy kaupasta. Joka on niin helppo tehdä itse, että uuvuttavia etsintäreissuja pitkin kaupunkia on tarpeetonta tehdä.
Shinjuku lover:
6 cl sakea
2 cl limemehua
2 cl vaniljasiirappia
5 vadelmaa
Laita vadelma korkean lasin pohjalle, kaada päälle mehu, siirappi ja sake ja täytä lasi jäämurskalla. Maku on jollain tavalla eksoottinen, pohdimme eilen, tuleeko maku enemmän siirapista vai sakesta, mutta huolellisista maisteluista huolimatta asia ei selvinnyt.
Vanilja(tai mikä tahansa muu siirappi kun vaihtaa vaniljan siihen muuhun)siirappi:
2 dl sokeria
2 dl vettä
1 vaniljatanko halkaistuna
Keitä aineksia kunnes jäljellä on noin puolet ( n. 5-10 min). Laita siirappi pieneen pulloon vaniljatankoineen ja säilytä huoneenlämmössä jopa useita viikkoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti